Tuesday, February 26, 2008

RKASi investeeringute kajastamine

Eelmisel nädalal avaldati pressiteade, et Padar keelas RKASil lepinguid sõlmida, täna pigem lugu samal teemal ka Postimehes. Olen ausalt öeldes üllatunud, kui RKASi investeeringuid pole seni valitsussektori eelarvesse konsolideeritud. Seda enam, et praegune valitsus on võtnud kõik kohalikes omavalitsustes toimuvad PPP projektid rünnaku alla, nimetades PPP-skeeme (paljuski ebaõiglaselt) varjatud laenuvõtmiseks. Nüüd selgub, et valitsus ise on sellist laenuvõtmist viljelenud juba pikemat aega.
Minu jaoks on üldse arusaamatu, miks peaks riik tegelema kinnisvara arendamise ja haldamisega. Seega oleks vaieldamatult kõige õigem mõte RKAS erastamine. Võimalusi oleks selleks mitu - müüa maha bilansis olevad kinnisvaraobjektid, erastada RKAS oksjonil või viia ettevõte börsile. Kõik võimalused (eriti soovitaks viimast kaht) annaksid ettevõtte juhtimisse kindlasti juurde läbipaistvust ja efektiivsust ning vabastaks riigi jaoks rahalisi vahendeid, mida võiks investeerida valdkondadesse mis aitavad Eestit viia targemate ja innovatiivsemate riikide hulka.

5 comments:

Jüri Saar said...

"Räägitakse", et sa pole ainus, kes RKAS või vähemalt mitmete nende projektide erastamise idee on välja käinud.

Samas ei julge keegi sellest avalikult enne rääkida, kui ollakse valmis tegutsema, sest nii opositsioonierakonnad kui sotsid hakkaks üpris kiiresti hädaldama, et kuidas riigi vara erastatkse ja see, teine ja kolmas on üliolulised ja kohe, kohe tuleb maailma lõpp. You know, the usual!

Kogu loo teeb keerulisemaks osade projekti arvestatav rahastamine EL'i poolt ja nende saatus pärast erastamist, sest poliitilisi lubadusi on antud ja kindlasti kasutaks nii mõnigi oportunist võimalust ära.

Kui ma ei eksi, siis Edagr on juba esimesed märkused teinud.

Aga...huvitav oleks teada, kuhu sinu arvates tasuks erastamisest saadud raha investeerida?

*uri said...

Haridus, teadus. Kui muud pähe ei tule, siis võib ju alati makse vähendada.
Mis puutub jooksvate kulude finantseerimisse ühekordsete tuludega, sest seda ei peaks mu meelest väga kartma - tänases eelarves ju tasakaal teistpidi: tulud on jooksvad ja kulud ühekordsed.

Anonymous said...

Sa mõtled, et saada laenu? tõsiselt vaja kiiresti laenu, et alustada oma äri? Olete võla? See on sinu võimalus saavutada oma soove, pakume isiklikud laenud, ettevõtete laenude ja ettevõtete laenude ja igat liiki laenude intressimäär 2% rohkem teavet meiega ühendust e-posti teel (andmoris38@gmail.com)

williams paige said...

Pakume rahalisi toetusi üksikisikutele ja ettevõtetele ja ettevõtetele mis tahes hinnaga 3000 kuni 50 000 000 eurot või rohkem väga madala intressimääraga, et teie raha saada. Lisateabe saamiseks võtke meiega ühendust ühe tööpäeva jooksul. williamsgaige020@outlook.com

williams paige said...

We provide financial assistance to individuals and businesses and companies at any price from € 3,000 to € 50,000,000 or more at very low interest rates in order to receive your funds. Within one business day for more information, please contact us. williamsgaige020@outlook.com