Saturday, April 15, 2006

Andrus, Andrus, anna asu!

Kallis Andrus!

Olid hea linnapea Tartus. Rahvas oli rahul ja ka ajakirjandus väga ei tülitanud. Tegid siin sporti ja olid perega koos - ühesõnaga igati austatud ja hinnatud mees.
Toompeal on asjad keerulisemad, siin tuleb mõelda riigimehelikult. Eesti lähitulevikus on majanduspoliitiliselt kaks sammu, mis mõjutavad iga investori otsust, kes tahab Eestisse raha paigutada.

Esiteks, kehtiv valuuta. Võib küll vaielda, kui oluline on Eurole üleminek Eesti majanduse jaoks, aga on ilmselge, et olukorras, kus meie raha on niigi Euroga seotud, on rahavahetusest tulenev meie riigile positiivne. Seega on minu arvates mõistmatu, et Ansipi peamine sõnum 13. aprilli pressikonverentsil antud teemal oli, et Eurole üleminek 1. jaanuarist 2008 pole garanteeritud.
Kallis Ansip, ma kõik oleme juba aru saanud, et sina ei suuda selliseid asju garanteerida. Tõele au andes, peaministri ülesanne polegi väljastada garantiisid. Ma tahaks kuulda mida sinu juhitud valitsus kavatseb teha, et see aastal 2008 ikkagi õnnestuks. Või millal valitsus prognoosib, et Euro tuleb. Selle asemel kuuleme mingit häma majanduskasvu ja inflatsiooni korrelatsioonidest ja sellest kuidas valitsus ei saa midagi teha.
Aga võib-olla oleks aeg mõelda, et äkki meie majandus ongi üle-kuumenemas ja valitsus peaks ikkagi mõtlema inflatsioonipidurdusmeetodite rakendamisele. Või kui Ansipi juhtitud valitsus plaanib jätkuvat kiiret majanduskasvu veel mitmeks aastaks, siis mis valemiga me üldse Maastrichti inflatsioonikriteeriumi täidame enne kui meie majanduskasv Euroopaga samasse sammu jõuab. Kui nii, siis äkki tuleks ikkagi välja öelda, et Vabariigi Valitsuse seisukoht on, et enne aastat 2015 me Euroga ei liitu?

Teine teema on ettevõtte tulumaks. Vastavalt liitumisläbirääkimistele Euroopa Liiduga, peame me alates 1. jaanuarist 2009 kehtestama ettevõtte tulumaksu. Täna on sinnani jäänud natuke üle kahe ja poole aasta, kuid valitsusel puuduvad isegi esialgsed kavandid, milline võiks meie maksusüsteem välja nägema hakata. Valitsus pole antud teemat tõsiselt arutanudki, rääkimata avalikest aruteludest, mis kaasaksid erinevaid huvigruppe. Millal plaanib valitsus teha ettepanekud tulumaksu muudatuste osas või millal plaanitakse vastav seadus vastu võtta? Keegi ei tea...

Kallis Ansip, vahepealne Euroopa Liiduga liitumise-järgne kodurahuvalitsuste aeg on läbi saamas. Vaja on tegusid, mis nõuavad taaskord otsustusvõimelisi inimesi. Ehk lähed Taaralinna tagasi ja lased teistel tegutseda.
Või kuidas suhtute teie riiki, mis reklaamib ennast kui liberaalse majanduse ja selge maksusüsteemiga riik, kuid ei oska öelda, milline valuuta ja milline maksusüsteem valitseb 3 aasta pärast?

Teistest Andurse (või võiks öelda Teise Andruse?) saavutustest möödunud aastal loe Miku blogist.

2 comments:

Anonymous said...

Ei tea, kas Äripäev sai tänase juhtkirja kirjutamiseks inspiratsiooni sellest postitusest? Aga nad oleksid võinud siis juba sul, Raiko, lasta kirjutada :) Mitu korda tabavam ja mõtteselgem oleks saanud.

võrrelge:
http://www.aripaev.ee/3193/arv_juhtkiri.html?e=mc3&leht_id=3193

@mirx said...

Tundub, et, Raiko, Sa panid mäed liikuma; esmaspäevane äripäeva juhtkiri, nüüd on Sõerd ka tegutsema hakanud, eks lähitulevik anna seletust

http://www.aripaev.ee/mod/emb/online.html?uud_id=824106&disp=2&leht_id=3196