Monday, March 09, 2009

Edward Hugh avalik kiri Eestimaa rahvastele

Tavaliselt ei blogi küll 2 korda päevas, aga üks põhjalikumaid (ja negatiivsemaid) Baltikumi majanduse jälgijaid ja analüüsijaid Edward Hugh on A Fistful of Euros blogis avaldanud järjekordse depressiivse visiooni Eesti majandusest pealkirja all: "Why You Need Devaluation - An Open Letter To The People Of Estonia". Lugege ja mõelge! Lugege ka kommentaare, seal läheb arutelu edasi.

Edward Hugh erineb paljudest majandusanalüütikutest selle poolest, et peab väga oluliseks demograafia rolli majanduse arengute prognoosimisel. Seda eriti Ida-Euroopas, kus viimastel kümnenditel on muutused olnud väga kiired.
Edwardi prognoos Eesti tulevikku on karm: kasvumootoriks olnud sisetarbimine on kokku kukkunud, tööpuudus suureneb, eksport on väga keeruline, kuna kõrge palgakasv ja euroga fikseeritud kurss on hävitanud meie konkurentsivõime. Isegi kui meie konkurentsivõime läbi palkade langetamise (mis on senini olnud liiga aeglane) taastub, võib siis juba olla liiga hilja, sest "kaotatud" aastate jooksul on praeguse iibe juures talumatult suureks muutunud ülalpeetavate suhe töö-ealistesse:
"when the recovery does come, if the Baltic countries are still stuck struggling with their pegs, the additional haemorrage out will be in young people looking for money to send home to their ageing and impoverished relatives, thus giving the whole demographic thing another turn of the screw."
Tervet artiklit lugedes näete, et selline arvamus on Edwardil ka faktide ja analüüsiga üsna hästi põhjendatud. Üsna mõtlemapanev lugemine.

6 comments:

Anonymous said...

Edward Hugh lähtub neoklassikalisest analüüsist kogu tema piiratuses.
Samasugused analüütikud omal ajal soovitasid Eestile oma raha mitte käibele lasta, siis mitte siduda Saksa margaga, mitte teha valuutanõukogu süsteemi. Õnneks läheneti oma raha loomisele Eestis
asja sügavamalt läbimõeldes. Eesti kroon oma kindla kursiga on olnud hea ning ennast õigustanud otsus.
Lääne majandusteooria teadusena on üsna suures kriisis ja selle alusel antud soovitustega peab olema väga ettevaatlik.
Kindlasti soovib Edward Hughil head aga Eesti peab selles asjas olema väga iseseisva mõtlemisega ja mitte tuginema kaugel olijate standartsetele majanduse algtõde õpikust võetud soovitustele.
Lisaks ei arvesta ökonomistid nagu tema paljusid Eestile omaseid iseärasusi nagu turu avatus, majanduse väike mastaap, suhted Põhjala riikide pankade ja investoritega.
Nagu on näha Edward Hughi bloggidest analüüsib ta korraga paljude riikide majandusi ja seetõttu ei ole realistlik loota, et ta saaks iga riigi majanduse ja ajalooga piisavalt sügavalt tuttav olla.
Oma asjas on parem ikka ise mõelda.
Samas tasub ka tähele panna, et Euroopa komisjon, Rootsi pangad ei pea devalvatsiooni vajalikuks.
Praegune majanduskriis on pretsedenditu ja vähe kes teab õigeid lähedusi kõigile pakkuda.

助けて~! said...

凄く困ってます☆ love-cac@docomo.ne.jp すぐに連絡ください

精神年齢 said...

あなたの精神年齢を占ってみよう!当サイトは、みんなの「精神年齢度」をチェックする性格診断のサイトです。精神年齢度には、期待以上の意外な結果があるかも??興味がある方はぜひどうぞ

出張ホスト said...

マダムと甘い時間を過ごしてみませんか?性欲を持て余しているセレブたちは出張ホストサービスで男性を探し、セックスを求めているのです。ホスト希望の方なら容姿や年齢は一切不問!ご近所の女性を探して、多額の報酬をゲットしよう

メル友募集 said...

今まで同い年や年下としか付き合ったことなくて疲れてしまいました…優しくリードしてくれるような大人の男性に憧れます。 ayu-cha@docomo.ne.jpよかったらメールしてみてください。

Anonymous said...

Olen Mavis Calos, esindaja Aiicco kindlustus plc, anname välja laenu individuaalsed erinevused usalduse ja au. anname laenu intressimääraga 2%. kui olete huvitatud võtke meiega ühendust selle ettevõtte e-post: (maviscalos_laen_laenamine@outlook.com) nüüd jätkata oma laenu üleminekudokumendi ok. kui teil on vaja laenu, et luua ettevõtte või kooli te olete väga teretulnud Aiicco kindlustus plc. Võite meiega ühendust võtta ka selle e-post: (amaah.credit.offer@gmail.com). saame üle kanda summa, mida taotletakse enne nädalas.