Tuesday, June 03, 2008

Ärileht: Viga Excelis võib eelarve uppi lüüa

Villu Zirnask kirjutab eelviimases Ärilehes vigadest Excelis ja väidab, et üle 90% Exceli töölehtest sisaldab vigu. Kuna olen ka ise oma elus Exceliga päris palju tööd teinud, siis kipun väitega nõustuma. Arvan, et ma pole näinud ühtegi vähegi keerulisemat Exceli arvutust, mis on tehtud ühe inimese poolt ja ei sisaldaks mõnda viga. Usun, et ka kõigis mu enda excelites on peale valmimist vead sees ja mõned on neist jäänud sinna pikaks ajaks.
Mis on lahendused? Niisama exceli tabeli kontrollimine peale valmimist on minu meelest mõttetu. See on ilgelt nüri töö ja oma vigu on ka raske tuvastada. Ja kui kasutada piisavalt palju funktsioone, siis läheb järje hoidmine üsna keeruliseks (eriti lemmikud muidugi funktsioonid offset, vlookup, jne). Siiski on üks vahend selle töö struktuursemaks ja tulemuslikumaks tegemiseks - väike makroproge TrafficLights.xla*. Olen seda ise kasutanud ja avastanud sellega kiirelt päris palju vigasid (nii oma kui teiste excelitest). Programmi häda on see, et ta töötab ainult arvutustega, mis mahuvad ühe sheeti peale.
Järgmine alternatiiv on lasta kellelgi teisel oma excelit kontrollida. Aga see on tihti veel võimatum, kui enda oma üle vaadata. Kui sa ikka ei tea, kust mingi info tulema peab, siis võidki jääda ühte sheeti läbi vaatama. Ja tõenäoliselt tekib pärast 10 minutit selline tülpimus, et vigade märkamise tõenäosus läheb nulli.
Kolmas ja tõenäoliselt kõige effektiivsem versioon on see, mida juba aastakümneid on kasutanud NASA. Nimelt tehakse igast olulisemast arvutusest teine versioon, mis tugineb samadele sisenditele, kuid mille koostaja pole esimest kalkulatsiooni näinud ja teeb nullist täiesti uue kalkulatsiooni. Loogiliselt peaks tulemus tulema sama. Kui ei tule, saab hakata otsima, kus on viga. Loogiline ja otseselt tulemusele suunatud tegevus.

*TrafficLights.xla peaks olema downloaditav sellelt lingilt: http://groups.yahoo.com/group/eusprig/files/TrafficLights.xla, aga selleks peab vist selle Yahoo-grupiga liituma.

No comments: