Monday, April 20, 2009

Miks mulle meeldib suletud nimekirjade süsteem Eurovalimistel

Palju pahameelt on tekitanud Europarlamendi valimistel suletud nimekirjade kasutamine. R2 saates Olukorrast Riigis nimetas Kalle Muuli seetõttu neid valimisi lausa mõttetuteks, kuna tegelikult inimesi valida ju ei saa.
Paljudel on millegi pärast arvamus, et kui nimekirjad oleksid avatud (see tähendab erakonnast saaksid esindatud kõige rohkem häälis saanud liikmed), siis oleks valikuvabadus justkui suurem. Minu arvates on vastupidi. Näiteks võiksin ma hääletada Reformierakonna poolt, kuna usun Ojulandi ja liberaalset maailmavaadet. Kui siis juhtub, et Reformierakond saabki piisavalt hääli, et saada üks koht Europarlamenti, võib selguda, et mingi kari Euroskeptikuid on andnud palju hääli Gräzinile ja Brüsselisse saadetakse hoopis tema. Ja mina käigu siis Euroopas ringi, silmad häbi täis, et Gräzin on minu häälega Brüsselis.
Nüüd on mul aga selge, et kui Reformierakonnast saab 1 inimene Europarlamenti, siis on selleks Ojuland, kui saab kaks, pääseb ka Paet Brüsselisse ja kui pooled kohtadest tuleb Oravaparteile, siis saab ka Gräzin Euroopa pealinna. Nende inimeste sobivust saan konkreetselt vaagida.
Samuti ei julgeks ma muidu võib-olla Isamaliidu poolt hääletada - üks koht konservatiividel juures ja kes teab, kes rahvalt kõige rohkem hääli suudab koguda. Aga praegu tean, et Isamaliitu läheb esindama Tunne Kelam, võib-olla ka Marko Mihkelson. Kui neid mehi usaldan, siis annan hääle Isamaliidule, kui ei usalda, siis mitte.

Seega minu arvates on suletud nimekirjad antud juhul palju sobilikumad valikute tegemiseks isikute pinnal.

8 comments:

Anonymous said...

Samas, vaadates Keskerakonda, olen 100% kindel, et on palju neid valijaid, kes ei tea, et Hr. Savisaar ei lähe Europarlamenti, ometi on just tema nimekirjas nr.1! Idee on küll õige aga siin annab kasutada JOKK süsteemi ja seda ka tehakse. Ühesõnaga - tegemist on valijate petmine. Peibutuspart, nagu on öeldud. Hr. Savisaar on seda öeldut temale omase demagoogiaga ütlejate vastu üritanud pöörata aga valijat, kes suudab mõelda, ta mõjutada ei suuda. See, et rahvast (valijaid), petavad just need erakondade juhid, kes end nimekirja ei pannud, on ju demagoogia ülim tipp... Seda kuuldes võttis minul kruvid logisema, sest sellist loogikat on raske vastu võtta!

*uri said...

Nõus. Aga seda peibutuspardi värki ei muud kuidagi see, kas süsteem on kinnine või lahtine. Ega Savisaar ka lahtise nimekirja puhul võidu korral Brüselisse ei koliks.

Anonymous said...

http://www.postimees.ee/?id=127213

Järjekordne demagoogia õppetund professorilt endalt:)

Nõus, ei sõidaks ta ka siis, kui lahtised nimekirjad oleksid...asja sisu see ikkagi ei muuda.

助けて~! said...

凄く困ってます☆ love-cac@docomo.ne.jp すぐに連絡ください

精神年齢 said...

あなたの精神年齢を占ってみよう!当サイトは、みんなの「精神年齢度」をチェックする性格診断のサイトです。精神年齢度には、期待以上の意外な結果があるかも??興味がある方はぜひどうぞ

出張ホスト said...

マダムと甘い時間を過ごしてみませんか?性欲を持て余しているセレブたちは出張ホストサービスで男性を探し、セックスを求めているのです。ホスト希望の方なら容姿や年齢は一切不問!ご近所の女性を探して、多額の報酬をゲットしよう

メル友募集 said...

今まで同い年や年下としか付き合ったことなくて疲れてしまいました…優しくリードしてくれるような大人の男性に憧れます。 ayu-cha@docomo.ne.jpよかったらメールしてみてください。

Anonymous said...

Olen Mavis Calos, esindaja Aiicco kindlustus plc, anname välja laenu individuaalsed erinevused usalduse ja au. anname laenu intressimääraga 2%. kui olete huvitatud võtke meiega ühendust selle ettevõtte e-post: (maviscalos_laen_laenamine@outlook.com) nüüd jätkata oma laenu üleminekudokumendi ok. kui teil on vaja laenu, et luua ettevõtte või kooli te olete väga teretulnud Aiicco kindlustus plc. Võite meiega ühendust võtta ka selle e-post: (amaah.credit.offer@gmail.com). saame üle kanda summa, mida taotletakse enne nädalas.

私メイビスCalos、代表Aiicco保険plcは、我々は信頼と名誉の個体差に融資を配る。我々は、2%の貸付金利を提供します。あなたがこのビジネスに興味がある場合は、メールでご連絡ください:(maviscalos_laen_laenamine@outlook.com)現在、彼の融資転送文書はOK続ける。あなたがビジネスや学校をセットアップする融資が必要な場合は、Aiicco保険PLCに非常に歓迎されている。また、メールでご連絡することができます:(amaah.credit.offer@gmail.com)。私たちは前に週要求された量を転送することができます。